Çin’den yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele Türkiye’de de önemle sürdürülürken, güçlü bir bağışıklık sistemi için yerli üretim ve ata tohum öne çıktı
Uzmanlar, virüsün üçüncü dalgasının ‘vegan beslenme’ olabileceğini vurgularken, Ali Ekber Yıldırım kıtlık yaşanmaması için üretime acil destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Ata tohum neden önemli? Türkiye’de tarım artacak mı? Vegan beslenme mi pompalanıyor?
Geçmişten günümüze tarım ülkesi olarak anılan Türkiye, özellikle 1950’li yılların ardından üretimini artırmaya özen göstermiş fakat tarımsal üretimde dönem dönem sekteler yaşanmıştır.
Uzun yıllardır yazdığı yazılarla çiftçilerin sorunlarını kamuoyu ile paylaşan Ali Ekber Yıldırım’ın kaleme aldığı yeni yazısı, Türkiye’nin koronavirüs ile mücadele ettiği (Covid-19) günümüzde, bağışıklık sisteminin öne çıkması ile birlikte artan güvenli gıda arayışını gündeme getirdi.
Türkiye’nin tarımsal potansiyeli ile üretime yönelmesinin önemini vurgulayan Yıldırım, acil önlem alınmazsa birçok üründe sıkıntı yaşanabileceğinin altını çizdi.
yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelenin uzun sürmesi durumunda tarım ve hayvancılık sektörünü olumsuz yönde etkileyeceğini anlatan Yıldırım, salgın uzarsa buğday ithalatında da sıkıntı yaşanabileceğini belirtti.
Hangi ürünlerde kıtlık sıkıntısı yaşanabilir?
Mesela soya. Soyayı tüketici doğrudan alıp tüketmiyor belki ama Türkiye’de hayvancılık ve yem sektörü büyük ölçüde soya tüketimine dayalı. Türkiye’nin soya ihtiyacının sadece yüzde 5‘ini Türkiye üretiyor. Yüzde 95‘ini ithal ediyor.
Soya ile ilgili kısa vadede bu üretimi yapamayacağımız için ya çok pahalıya ithal edeceğiz ya yerine başka ürünler koyacağız. Soyada bir sıkıntı olacak.
Bunun yansıması da hayvancılık sektörüne olacak. Bu kısa sürede yem fiyatlarına yüzde 10-20 civarında zam geldi. Temel nedeni soya, mısır ve diğer yem ham maddeleri.
İnsanlar makarna ve un stokladı bu süreçte. Buğday durumumuz nedir?
Buğdayla ilgili tüketim açısından bir sıkıntı görünmüyor ama Türkiye dünyanın en büyük un ve makarna ihracatçısı. Unda birinciyiz, makarnada ikinciyiz. Bunu da ithal buğdayla yapıyoruz.
Türkiye 2019’da 19 milyon ton buğday üretti. Ama 10 milyon ton buğdayı da ithal etti. İthal ettiği bu buğdayı da un ve makarnaya döndürüp ihraç ediyor. Şimdi bunu yapması zor olacak.
Dünyada bu süreç uzarsa, buğday ithalatını çok kolay yapamayacak. Şu anda Toprak Mahsulleri Ofisi yeni açtığı ihalede bile ton başına 25 dolar daha fazla ödemeye başladı.
KORONAVİRÜS: 3’ÜNCÜ DALGA ‘VEGAN BESLENME’
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin sosyal medya hesabı Youtube’dan açıklama yapan Abdullah Çiftçi de gıdaya ve vegan beslenmeye dikkat çekti.
Koronavirüs (Covid-19) salgınının üçüncü dalgasında vegan beslenmenin dünya ülkelerinde yaygınlaştırılmasının planlandığını vurgulayan Çiftçi, hayvanlardan insanlara ulaşan ilk salgının ardından, bugün medya kuruluşları aracılığı ile kamuoyunda yer alan haberlerde; Çin dışında dünyanın geri kalanında da tüketilen hayvanların dünyayı kirlettiğine dair bilgilere yer verildiğini ve bu şekilde insanların bağışıklığını düşürecek yeni beslenme türünün kabul ettirilmesine zemin hazırlandığını belirtti.
Çiftçi’nin videosunun ardından ‘güvenli gıda’nın önemi bir kez daha ortaya çıktı.