Kedim Vegan Beslenerek Sağlıklı Olabilir Mi?

Genelde köpeklerde vegan beslenmenin sürdürülmesi kedilerden daha kolaydır. Kediler biyolojik olarak karnivor olsa da, pek çok durumda kedilere özgü tüm besin gereklilikleri...
daha fazlası

    Haber Başlıkları

    Aronya Meyvesi İle Neler Yapılabilir?

    Size çok sayıda sağlık yararı sağlayabilecek bir süper yiyecek mi arıyorsunuz? Aronia meyvesinden başka bir yere bakmayın! Bu küçük meyve, beslenme ve...

    Aronya Meyvesi Diyetlerde Nasıl Kullanılabilir?

    Diyetinize güçlü ve besleyici bir katkı mı arıyorsunuz? Aronya meyvesinden başka bir yere bakmayın! Bu süper gıda, antioksidanlar, vitaminler ve minerallerle doludur,...

    Sebze Suyunda: Kırmızı Miso Çorbası Tarifi

    Bir kase sıcacık çorbanın enfesliğinde, gelsin probiyotikler! Haydi sizi kırmızı miso çorbası tarifi için mutfağa alalım, içiniz ısınsın.

    Ara Öğünlere: Fıstıklı Hurma Topları Tarifi

    Hurma yemek hiç bu kadar lezzetli olmamıştı. Vegan, rafine şekersiz ve glutensiz fit toplar olan fıstıklı hurma topları nefis bir ara öğün...

    Bisiklet ve Vegan Beslenme

    Vegan beslenerek üst düzeyde bisiklet sporu yapmak mümkün mü? Vegan beslenme üzerine uzmanlaşmış Kevser Başkara akıllardaki soruları yanıtlıyor.

    Veganlık nedir?

    Veganlık, hayvanların rahat bırakılma hakkını onlara teslim etmektir. Biraz açarsak, veganlık felsefesi hayvanları gıda, giyim, spor, deney gibi alanlarda kullanmayı reddediyor. Et, süt, yumurta yemeden; kürk, deri giymeden; hayvanlar üzerinde deney yapmadan hayatı çok kaliteli bir şekilde idame etmek mümkün ve bunun için binlerce yöntem var. Beş yıla yakındır vegan beslenmemin ve vegan yaşamamın yanı sıra sağlıklı vegan beslenme nasıl uygulanır bu konuda eğitimler, danışmanlık hizmetleri veriyorum.

    Türkiye’nin ilk ve tek vegan festivali olan Didim Vegan Festivalini Didim Belediyesi ile beraber organize ediyoruz. Veganlık, tarih kadar eski ama yeni yerleşen bir kavram. Bu da vicdanın evrimidir! Bilginin hızla yayılması ve Netflix’teki belgesellerin payı büyük. Medya konuyu daha sık konuşuyor. Daha da fazla konuşacağız gibi görünüyor. 

    Vejetaryenlikten farkı nedir?

    Vejetaryenlik et ve et ürünlerinin kullanılmadığı bir beslenme şeklidir. Veganlık, beslenme şekli değil hayvan kullanımını topyekün reddeder ve yerine hayvan kullanımı olmayan alternatifler üretmeyi kapsar. Veganlığın tanımı “Vegan Society” tarafından yapıldıktan sonra vejetaryenlik ve veganlık kesin bir çizgiyle ayrıldı. Yani, veganlığı layıkıyla yaşayan biri sadece vegan beslenmekle kalmaz, hayvanların kullanıldığı, mal ve kaynak olarak görüldüğü her uygulamayı, kullanımı reddeder. 

    Vegan beslenerek yarışmacı düzeyde spor yapılabilir mi? Örnek verebileceğiniz sporcular var mıdır?

    Son beş yıl içinde sporcuların performanslarını artırmak için vegan beslenmeye başladığını görüyoruz. Ben de pek çok vegan sporcu ile çalışıyorum. Sporcularda vegan beslenme biraz detaylı çalışma isteyen bir alan. Bilinen beslenme öğretilerinin dışına çıkmak aslında detaylı çalışmayı gerektirir. 

    Peki, bir sporcu vegan beslenerek ne kazanır?

    •Vücuduna hayvansallarla 20’den fazla aldığı hormonları 
    almamaya başlar. 

    •Proteinleri gerçek kaynağından alır. 

    •Doymuş yağ ve kolesterol almayarak hücrelerini ve kalbini korumuş olur.

    •Antioksidan yüklü beslenir. Spor oksidatif yükü artıran bir faaliyettir. 

    Dünya çapında örnekler verecek olursak; Son Wimbledon şampiyonu Novac Djokovic vegan bir sporcudur. Benim de ilham aldığım ekstrem sporların en iyi sporcularından Fiona Oakes de zira. Türkiye’de Nevşin Mengü var, IRONMAN yarışını bitirdi en son. Aynı şekilde dünyada yüzlerce vegan sporcu mevcut. 

    Eğer ki mümkünse nasıl beslenmeli? Nelere dikkat etmeli ? Nelerden kaçınmalı?

    Sporcuların vegan beslenmesi detaylı çalışılması gereken bir alan, çünkü işin içine elektrolitler, protein konuları giriyor. 

    Yaşa, cinsiyete, sporun ağırlığına, türüne göre kişisel beslenme planları çıkarılmalı. Özellikle profesyonel sporcular yani günde 4-5 saatten fazla antrenman yapanların bir beslenme ve diyet uzmanıyla beraber çalışması oldukça önemli. 

    Sporcularda vegan beslenmede çeşitli beslenme çok önemli. 

    Çeşitlendirmeyi yaparken şu gruplardan faydalanmalı: 

    •Bakliyatlar

    •Sebzeler 

    •Meyveler

    •Yağlı tohumlar (Ceviz, fındık vb.)

    •Tahıllar 

    Antioksidanlar:Vegan beslenme 1500’den fazla antioksidan içeren taze, mevsiminde sebze ve meyvelerin tüketiminin bol olduğu bir beslenme şekli. Spor, oksidatif stresi artırır. Antioksidanlar ise bu paslanma sürecini tersine çevirir. Antioksidanlar damarların korunması için de oldukça önemli içeriklerdendir. 

    Posa ve mikrobiyota bağışıklık:Bağırsaklar bağışıklığın %80’ini karşılayan önemli bir organ. Sebze, meyve, bakliyat, tahıllar posa bakımından zengindir. Sporcularda bağışıklık çok önemli bir konu.

    Nelerden kaçınmalı sorusuna gelirsek: İşlenmiş yiyeceklerin tüketiminden.

    Sigara ve alkol tüketiminden kaçınmalı gibi klasik sağlıklı yaşam önerilerini yeniden tekrarlamak istemem.

    En çok bilgi kirliliğinden kaçınmalarını öneririm. Kasların kemiklerin eriyecek diyenlere inanmasınlar; çünkü, doğru vegan beslenme ile tam tersi tüm organlar korunur, sporcu performansı artar. Yeter ki yeterli ve dengeli vegan beslensinler. 

    Antrenman öncesi, antrenman sırasında, antrenman sonrasında vücudun ihtiyaçlarını karşılayabilecek pratik üç tarif paylaşabilir misiniz?

    Sporcu performansı; beslenme, dinlenme, antrenman şeklinde üç bölüme ayrılabilir. Antrenman da;  öncesi sonrası ve antrenmanın kendisi olarak ayrılır. 

    Antrenman öncesi daha çok enerji veren karbonhidrat ağırlıklı olmalı. Ancak kurubakliyat, karnabahar gibi gaz yapan gıdalar yenmemeli. 

    Antrenman öncesinde: 

    • Yarım çay bardağı badem sütü

    • 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi

    • 1 adet küçük muz

    • Yarım çay bardağı yaban mersini karışımı

    Antrenman sırasında sporcularıma kendi tarifim olan Proteinli enerji toplarını öneriyorum, hem taşıması da  oldukça kolay. Her biri altı gram protein içeriyor. 

    Malzemeler:

     • 1 su bardağı yulaf ezmesi: 9 gram protein

     • 6 adet kuru hurma: 3 gram protein

     • 3 avuç yer fıstığı: 30 gram protein

     • 2 yemek kaşığı tahin: 5 gr protein

    Yapılışı:

    Kuru hurmaları 5-10 dakika kadar ılık suda beklettikten sonra tahini de ilave ederek karıştırıcıdan geçirin. Bu karışımı, yer fıstıkları ve yulaf ezmesinin üzerine dökün ve tüm malzemeyi karıştırın. Top haline getirdiğiniz karışımı fırında 180 derecede üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin.

    Bu tarifte toplamda yaklaşık 47 gram protein bulunuyor, siz bu malzemelerle 8 top haline getirdiniz diyelim. Her bir toptan 6’şar gram protein alırsınız.

    Antrenman sonrası antioksidan yüklü, karbonhidrat, protein ve yağdan oluşan bir öğün öneriyorum. Ancak önemli bir hatırlatma bu öğün antrenman bitiminden sonraki yarım saat içinde mutlaka yenilmeli. 

    Spor sonrası Salata Bowl: 

     • Yedi renkten oluşan sebzeler

     • 1 çay bardağı bulgur veya kinoa

     • 4 çorba kaşığı yeşil mercimek

    Veganlar için protein & karbonhidrat kaynakları nelerdir?

    Protein için temel gruplar: Sebzeler, bakliyatlar, tahıllar, 
    yağlı tohumlar.

    Karbonhidrat için temel gruplar:  İşlenmemiş tüm doğal bitkisel gıdalar. 

    Herkesin protein, karbonhidrat, yağ ihtiyaçlarının yüzdesi farklıdır. Bu oranların beslenme ve diyet uzmanınız tarafından düzenlenmesini öneririm. 

    Öte yandan vegan sporcularda kas kütlesini korumak ve sağlıklı beslenmek adına uygun protein kaynağını bulmak ve yüksek kalitede proteinli beslenmeyi desteklemek için ek gıdalara da ihtiyaç duyulabilmektedir.

    Latest Posts

    Aronya Meyvesi İle Neler Yapılabilir?

    Size çok sayıda sağlık yararı sağlayabilecek bir süper yiyecek mi arıyorsunuz? Aronia meyvesinden başka bir yere bakmayın! Bu küçük meyve, beslenme ve...

    Aronya Meyvesi Diyetlerde Nasıl Kullanılabilir?

    Diyetinize güçlü ve besleyici bir katkı mı arıyorsunuz? Aronya meyvesinden başka bir yere bakmayın! Bu süper gıda, antioksidanlar, vitaminler ve minerallerle doludur,...

    Sebze Suyunda: Kırmızı Miso Çorbası Tarifi

    Bir kase sıcacık çorbanın enfesliğinde, gelsin probiyotikler! Haydi sizi kırmızı miso çorbası tarifi için mutfağa alalım, içiniz ısınsın.

    Ara Öğünlere: Fıstıklı Hurma Topları Tarifi

    Hurma yemek hiç bu kadar lezzetli olmamıştı. Vegan, rafine şekersiz ve glutensiz fit toplar olan fıstıklı hurma topları nefis bir ara öğün...

    Sizin İçin Seçtiklerimiz

    Etik – Etkili – Eşsiz Temiz İçerikli Vegan Cilt Bakımı Bloumsie

    Hayvanlar üzerinde test edilmeyen vegan içerikli ve doğaya saygılı paketlerle titiz çalışmalar sonucu ürünlerini ortaya çıkaran Bloumsie’nin firma sahibi Emir Kardaş, markalarının...

    Anemiden Ülsere Her Hastalığa Doğal Çözüm: Muz Çiçeğinin Faydaları

    Muz çiçekleri, Kolombiya And Dağlarında yetişir. Muz demetinin sonunda bulunan koyu mor kırmızı çiçeği büyük çiçektir. İç kısımda ise muza dönecek küçük...

    Mayhoş Lezzet: Vişneli Bamya Tarifi

    Sizlere bamyayı sevdirecek oldukça pratik bir tarif ile karşınızdayız. Vişnenin mayhoşluğuna bayılacak, hazırladıktan sonra herkese tarifini vermek isteyeceksiniz. Malzemeleriniz hazırsa eğer sizleri...

    Yulaf Samanı Çayının Faydaları ve Tarifi

    Yulaf, yulaf unu, yulaf ekmeği tanımlarını çok duymuşuzdur ancak yulaf samanı çayı çok sık karşılaşmıyoruz. Zamanla keşfedilen ve birçok faydası belirlenen yulaf...

    Vegan Mozzarella Tarifi

    Bir Vegan’ın en çok aradığı şeylerden biri sanırım bitkisel kaynaklı bir peynirdir. Ve bu peynirler içerisinde sanırım en çok sevileni mozzarelladır desem...