Çoğu insan, cildindeki UV ışınlarının etkisinden önemli miktarda D vitamini alır. Vücut, güneşli aylarda yapılan D vitaminini daha az güneşli aylarda kullanmak için depolayabilirken, bu herkes için işe yaramaz. Aslında, bazı insanlar, hatta güneşli iklimlerde yaşayanlar bile, son derece düşük D vitamini seviyeleri geliştirir. Bu, yorgunluk ve kemik ağrısı ile kendini gösterebilir.
Tek önemli, doğal, diyetsel D vitamini kaynakları yağlı balıklar, yumurtalar (tavuklar D vitamini ile beslenmişse) ve mantardır (UV ışınları ile tedavi edilmişse). Çoğu Amerikalı, diyetindeki D vitaminini zenginleştirilmiş süt ve kuvvetlendirilmiş margarin yoluyla alır.
Vegan diyeti, takviye edilmiş yiyecekler veya takviyeler olmaksızın çok az D vitamini içerir. Ortalama olarak, veganların D vitamini seviyeleri yeterlidir, ancak vegan olmayanlardan biraz daha düşüktür.
D vitamini takviyesinin iki formu vardır: ergokalsiferol (D2) ve kolekalsiferol (D3). D2 vitamini her zaman vegandır, mantarları UV ışınlarına maruz bırakarak yapılır. D3 vitamini normalde balık yağı veya koyun yününden gelir, ancak Vitashine tarafından yapılan vegan bir versiyonu vardır.
Pek çok araştırma, D2 vitamini ile D3’ü karşılaştırmıştır. D2 vitamini kemik mineral yoğunluğunu arttırmada etkilidir (eksikliği olan kişilere verildiğinde). D2 vitamini de geçici olarak D vitamini seviyelerini artırabilir, ancak sadece haftalık alındığında D vitamini seviyelerini yükseltmede D3 vitamini kadar etkili değildir.
Bu nedenle, günlük olarak D vitamini alırsanız, D2 iyi olmalıdır, oysa ara sıra güneş görmeden, sadece ara sıra alacaksanız veya D vitamini seviyenizin D2’de artmayacağını fark ederseniz, o zaman D3’ü tercih etmelisiniz.