Bitkiler Acıyı Hisseder mi?

“Bitkiler acıyı hisseder, bitkileri de yeme o zaman” önermesiyle hemen hemen bütün veganlar karşılaşmıştır. Genelde bu durum vegan olmayan kişinin az önce...
daha fazlası

    Haber Başlıkları

    Sebze Suyunda: Kırmızı Miso Çorbası Tarifi

    Bir kase sıcacık çorbanın enfesliğinde, gelsin probiyotikler! Haydi sizi kırmızı miso çorbası tarifi için mutfağa alalım, içiniz ısınsın.

    Ara Öğünlere: Fıstıklı Hurma Topları Tarifi

    Hurma yemek hiç bu kadar lezzetli olmamıştı. Vegan, rafine şekersiz ve glutensiz fit toplar olan fıstıklı hurma topları nefis bir ara öğün...

    Düşük Kalorili: Pazılı Kabak Tarifi

    Düşük kalorili, müthiş lezzet ile tanışın! Karşınızda: Pazılı kabak tarifi. Malzemeleri toparlayın ve hazırlıklar için mutfağa geçin. Şimdiden ellerinize sağlık.

    Nohut Unlu ve Vegan: Patates Kavurma Tarifi

    Bu tarifimiz de öyle ortaya çıkmış olup, lezzet açısından ilk etapta kabul edilebilecek bir tariftir. Damak zevkinize göre içeriklerin gramaj ayarlarıyla oynayabilirsiniz....

    Nedir Bu Vegan Giyim?

    Vegan giyim, hayvansal ya da hayvanlar üzerinden elde edilen hiçbir ürünü kullanmamak, tüketmemek, tüm ihtiyaçların tamamen bitkisel kaynaklardan karşılanması anlamına geliyor. Veganizm de esas alınan ahlak ölçüsü ise, hayvanların zorla insan ihtiyaçları için kullanılmamasını ve hayvanlardan elde edilen malzemelerin, giyim, aksesuar ve benzeri ürünlere dönüştürülmemesi gerekliliğine dayanıyor.

    Vegan giyinmek istiyorsanız anlamanız gereken temel felsefe, hayvanların etlerini kullanmakla,  süt ve yumurtasından faydalanmak arasında ahlaki olarak ayrılık olmadığı gibi; kürk giyinmekle, yün ve deri gibi hayvanlardan elde edilen malzemeleri kullanmak arasında da etik olarak hiçbir fark oluşmadığını anlamanız gerekiyor.

    Herhangi bir biçimde ya da miktarda kullanılan hayvansal ürünlerle ailemize, çevremize ve topluma verilen mesaj, hayvanları kendi malımız ve kaynağımız olarak görerek,  kendi çıkarlarımız için kullanımını doğru bulmak ve kabul etmektir. Farkındalık oluşmadığı sürece bu mesajı çevremize düşünmeden bilinçsiz olarak veriyoruz. Vegan felsefesine göre hayvanların başına gelen her şeyin ilk kaynağı bu mesaj olarak görülmektedir.

    Vegan yaşam, ruh kültürü kazandırıyor

    Vegan giyim felsefesi hissedebilen canlılara saygı duyma temeline dayanıyor. Burada bahsedilen saygı; hayvanların köleleştirilmemesi, öldürülmemesi ve onları birer kişi olarak görmek anlamına geliyor.  Hayvanlara saygı duyduğunuzu söyleyerek, hala hayvansal ürünler tüketiyorsanız, böyle bir durumda saygıdan bahsedemezsiniz. Ancak bir Vegan olduğunuzda hayvanlara saygı duymuş olursunuz. Bilinçli İnsanın öncelikle kendisine ve sonrasında diğer canlılara duyduğu saygı onu ruh kültürü kazanmış bir birey haline dönüştürüyor. Yeryüzündeki tüm canlılar bir şekilde kendilerini var etmek için yaşıyorlar.  Bu nedenle her canlı saygı görmeyi hak ediyor. Türler içindeki en evrimli varlık olan insanoğlunun hayvanlar olmadan yaşayabileceği gerçeğini hala fark edememiş olması trajik bir durum olarak değerlendiriliyor.

    Vegan yaşamı benimseyenler, insanların hala dolaplarında asılı duran yün kazağı ya da çekmecelerinde bekleyen deri kemeri kullanmaya devam etmeleri, buzlukta donmuş olarak duran bir hayvanı yemeleri ya da dolaptaki sütü içmelerinin hayvan haklarını ihlal etmek olduğunu belirtiyor.

    Bilinç seviyesi yükselmek zorunda!

    Dünya genelinde toplum bilincinin vegan felsefesini anlaması ve farkındalık yaşaması henüz mümkün görünmüyor.  Ülkemizde seksenli yıllarda toplu ulaşım araçlarında sigara içildiği dönemlere gidecek olursak; kimsenin bu durumdan rahatsız olmadığını, hatta çocukların araçlarda sigara dumanı altında yolculuk yaptıklarını ve toplum bilincinin ne kadar düşük olduğunu hatırlarız. Günümüzde ise kimse otobüste sigara içecek cesareti kendisinde bulamaz. Nedeni farkındalık oluşmuş, ne yapma bilinci kazanılmıştır. Böyle bir durum yaşandığında ise müdahale anında gelecektir. Vegan yaşam tarzında böyle bir farkındalığın toplum genelinde oluşmasının uzun zaman alması kaçınılmaz görünüyor!

    Vegan olmayan kıyafetler nasıl anlaşılır?

    • İlk olarak dokunarak anlamayı öğrenmeliyiz. Gerçek deriyle sahtesi arasındaki farkı dokunarak ve hissederek anlayabilirsiniz. Mesela; sahte bir kürke ya da deriye dokunduğunuzda alt kısımlarında kumaş veya elyaf destek bulursunuz. Biraz daha detaylıca baktığınızda da dikiş yerlerini görebilirsiniz.
    • Kıyafet bakarken ürünün neden yapıldığını anlamak ve bilmek gerekir. Tişörtler genellikle pamuktan üretilirken, takım elbiseler de yünden yapılmaktadır. Takım elbise alırken sentetik, pamuk ve keten seçeneklerine bakılmalıdır.
    • Yaygın olarak kullanılan diğer kıyafetler arasında deri ayakkabılar, kemerler yer almaktadır. Bunların dışında bluz, gömlek, kravat gibi ürünlerde naylon, suni ipek ve polyester ham maddesinden imal edilen kıyafetleri tercih etmelisiniz.
    • Eski ikinci el ya da antika kıyafetler almak istiyorsanız daha detaylı inceleme yapmakta fayda var. Eski dönemlere ait kıyafetlerin hayvanlardan üretilmiş olma ihtimali çok daha yüksek. İnciler, kolyeler, gömlek düğmeleri ve cüzdan gibi aksesuarların boynuz veya sedeften yapılmış olmamasını anlamak gerekir.
    • Kıyafet etiketlerinde yazan malzeme listesi ve bakım talimatlarına kadar verilmiş bilgileri okumayı öğrenmek ve bunu alışkanlık haline getirmek etkili olacaktır. Etiket okumayı öğrenerek kullanacağınız kıyafetin hangi oranlarda akrilik ve tiftik içerdiğini ya da pamuk, yün ipekten oluştuğunu anlamış olursunuz.
    • Güvenilir yerlerden alışveriş yapın. Alışveriş sitelerini araştırarak vegan giyim mağazalarına ulaşabilirsiniz.

    Tercih edilmesi gereken Vegan materyaller neler?

    Veganların en çok tercih ettiği ham madde pamuk olarak öne çıkarken, elyaf, keten, polyester, elastan,likra, rami, bambu, kendir, denim (kot), naylon, suni ipek, tyvet, pvc kumaş, mikrofiber, mantar, akrilik, viskon ve modaldan gibi malzemelerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Hayvansal materyaller içeren malzemelere örnek olarak; yün, alpaka, kaşmir, deri, ipek angora, süet, timsah derisi, tiftil, paşmina ve diğer hayvansal maddeleri verebiliriz.

    Latest Posts

    Sebze Suyunda: Kırmızı Miso Çorbası Tarifi

    Bir kase sıcacık çorbanın enfesliğinde, gelsin probiyotikler! Haydi sizi kırmızı miso çorbası tarifi için mutfağa alalım, içiniz ısınsın.

    Ara Öğünlere: Fıstıklı Hurma Topları Tarifi

    Hurma yemek hiç bu kadar lezzetli olmamıştı. Vegan, rafine şekersiz ve glutensiz fit toplar olan fıstıklı hurma topları nefis bir ara öğün...

    Düşük Kalorili: Pazılı Kabak Tarifi

    Düşük kalorili, müthiş lezzet ile tanışın! Karşınızda: Pazılı kabak tarifi. Malzemeleri toparlayın ve hazırlıklar için mutfağa geçin. Şimdiden ellerinize sağlık.

    Nohut Unlu ve Vegan: Patates Kavurma Tarifi

    Bu tarifimiz de öyle ortaya çıkmış olup, lezzet açısından ilk etapta kabul edilebilecek bir tariftir. Damak zevkinize göre içeriklerin gramaj ayarlarıyla oynayabilirsiniz....

    Sizin İçin Seçtiklerimiz

    Mayhoş Lezzet: Vişneli Bamya Tarifi

    Sizlere bamyayı sevdirecek oldukça pratik bir tarif ile karşınızdayız. Vişnenin mayhoşluğuna bayılacak, hazırladıktan sonra herkese tarifini vermek isteyeceksiniz. Malzemeleriniz hazırsa eğer sizleri...

    Yulaf Samanı Çayının Faydaları ve Tarifi

    Yulaf, yulaf unu, yulaf ekmeği tanımlarını çok duymuşuzdur ancak yulaf samanı çayı çok sık karşılaşmıyoruz. Zamanla keşfedilen ve birçok faydası belirlenen yulaf...

    Vegan Mozzarella Tarifi

    Bir Vegan’ın en çok aradığı şeylerden biri sanırım bitkisel kaynaklı bir peynirdir. Ve bu peynirler içerisinde sanırım en çok sevileni mozzarelladır desem...

    Vegan Beslenmeye de Uygun: Şekersiz Fındık Ezmeli Çikotop Tarifi

    Bir lezzet bombası o. Rafine şeker barındırmayan, vegan beslenenler de uygun olan şekersiz fındık ezmeli çikotop karşınızda. Şekersiz...

    Botanik Serumlarıyla Ünlü Lonjevite’nin İtalya Distrübütörü Olgacola Milano Artık Türkiye’de

    “Kim bebeği ya da kendisi için emin olmadığı bir ürünü kullanmak ister ki?”Bu sözün sahibi İtalyan Tıbbi Biyoteknoloji uzmanı Olga Cola. Geçtiğimiz...