Yaprak (Frenk) Soğanı, Sirmo Bitkisi ve Van Peyniri Otu (van otlu peynirinde kullanılan ot) olarak isimlendirilen sirik otu faydaları ve kullanım alanlarının yaygınlaşması neticesinde günümüzde eskiye nazaran daha çok tanınmaya başladı.
Zambakgiller familyasından olan sirik otu Van’ın otlu peynirine tadını veren peynir otunun ta kendisidir. Ülkemizde daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişir.
Siirt ili bölgesinde daha çok sirik, sirim diye adlandırılan bu ota Diyarbakır yöresinde sirmik, İngilizce de Chive, Almanca’da Schnittlauch, Fransızca’da Ciboulette denilmektedir.
Ülkemizde kullanılan diğer isimleri şöyledir: Peynir otu, sirmik, sirim, yaprak soğanı, frenk soğanı…
Sirik Otunun Özellikleri, Hakkında Bilgi: Ülkemizde daha çok doğada yabani bir şekilde yetişen sirik otu batılı ülkeler tarafından kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Yapı itibariyle taze soğanı anımsatan bir şekli vardır. Uzun, ince, yeşil renkli ve boru şeklindedir. Bazı bölgelerde Frenk soğanı (yaprak soğanı) olarak da bilinir. Uzunluğu en fazla 30 santimetreye kadar çıkabilir. Çiçekleri genellikle pembe ve beyaz renktedir. Çiçeklerinden elde edilen tohumlar bir sonra ki yıl tekrar yetiştirilmek için kullanılır.
Sirik Otu Neye İyi Gelir? Faydaları şu şekilde özetlenebilir;
- Güçlü bir antiseptiktir.
- İştah açıcı özelliği vardır.
- Kalp hastalarına önerilir. Kalp ve damar sağlığı için faydalıdır.
- Sirik otu bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlayarak hazmı kolaylaştırır.
- Sirimin içerisinde bulunan demir ve arsenik sayesinde kansızlık problemi yaşayanlara tavsiye edilir.
Sirik Otu Nasıl Kullanılır?
En faydalı kullanım şekli taze olarak tüketilmesidir. Taze olarak yıkanmış sirmo otlarını küçük küçük doğranarak salataların veya yemeklerin üzerine ekleyebilirsiniz. Sirik otunun sıcak olarak tüketilmesi tavsiye edilmez. Genellikle otlu peynirin hazırlanmasında kullanılır. Bu yüzden ismi peynir otu olarak anılır.
Son yıllarda Keşiş gölü çevresinde doğal olarak yetişen sirmo otu büyük ilgi görüyor. Piknik yapmak amacıyla gölün çevresine gelen misafirler veya köylüler sirmo otuna büyük ilgi gösteriyor. Yılda sadece 15 gün toplanma süresi olan sirmo otu özellikle Van, Bitlis, Siirt yörelerinde halk tarafında çok seviliyor. Sirmo otunun kilosu ise 10 TL civarında değişiyor.