Bu soruya doğrudan “evet” yanıtını vermek yanlış olmayacaktır. Veganlık bir yeme içme disiplininden çok, bütüncül bir hayat tarzı ve bakış açısını kapsar.
Vejeteryan beslenme sistemini benimseyen insanların büyük kısmı, başlarda olmasa da araştırıp okudukça ve öğrendikçe, vegan ürünleri, hayvanları ve doğayı koruyan, doğal yaşam dengesini önemseyen ürünleri tercih edeceklerdir. Bu noktada veganlık devreye girer. Zira veganlar, salt bir damak zevkinden değil hayvanların yaşam haklarına saygı duyulması gerektiğinden yola çıkarlar. Bu yol, pek tabii ki onları doğal hayata, vahşi doğanın dengesine, iklim değişikliklerine, küresel ısınmaya kadar götürecektir.
Vegan ürünler, günümüzde gittikçe artmakta ve her geçen gün veganlık hakkında daha fazla bilgi internet aracılığıyla herkese ulaşmakta. Aslında dünya ve çevre konusunda bilinçli olmanın sadece yerlere çöp atmamak kadar basit olmadığı, bunun için çok daha fazlasının yapılabileceğini öğrenmek ve buna göre tekrar harekete geçmek hiç de zor değil. Örneğin, hayvanlar üzerinde deney yapan kozmetik firmalarının ürünlerini kullanmamak, içinde hayvansal içerikler bulunan kimyasal ürünleri, deterjanları, temizleyicileri, hatta sabunları almamak atılacak adımlardan biri pekala olabilir.
Bir hayat tarzı olarak veganlığı benimsemek, doğal ihtiyaçları için başka bir canlıyı incitmeden ve ona zarar vermeden yaşamayı ilke edinmiş, başka canlıların konuşamasalar dahi hayatlarına müdahale etmeden yaşamını devam ettirmek, vahşi hayata saygı duyarak kendi refahı, çoğu zaman da zevki için onu katletmemek demektir. insan da tıpkı diğer tüm canlılar gibi, doğadan gelmiş ve doğaya dönecektir. Bu yüzden yuvası ve asıl evi olan doğayı koruyarak aslında kendi yaşamını daha doğru ve sağlıklı, daha kolay ve mutlu hale getirmiş olacaktır.
İnsanoğlu zaman içinde hırpaladığı ve kısmen de katlettiği doğanın değerini son zamanlarda daha çok anladı. Veganlık uzun yıllardır var olmasına rağmen, bu yüzden son yıllarda daha popüler oldu. Sadece organik ve doğru beslenmek değil, hayvan hakları, nesli tükenen canlılar, küresel ısınma, eriyen buzullar, farklı ve alışılmamış doğa olayları gibi ayrıntılar da veganların düşünce tarzlarında etkili olmuştur. İşte bu yüzden veganlık, tüm bu değişkenlerin bir arada değerlendirilmesiyle oluşmuş bir düşünce sistemidir.